2025-2027 Orta Vadeli Programı kapsamında iş dünyasını etkileyen kararlar alındı. Bu kararlara göre, sosyal güvenlik, değişen iş gücü piyasası ve esnek çalışma biçimlerine uyum sağlayacak şekilde güncellenecek.
Yeni Orta Vadeli Programa (OVP) göre, sosyal güvenlik mevzuatı iş gücü piyasasındaki değişikliklere ve esnek çalışma modellerine daha uyumlu hale getirilecek. OVP verilerine göre, sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek ve yeni çalışma biçimlerine uyum sağlanacak.
Kişilerin sosyal güvenlik sisteminde daha uzun süre istihdamda kalması teşvik edilecek. Sistemin mali sürdürülebilirliğini güçlendirecek hakkaniyet ve aktüeryal dengeyi öne çıkaran düzenlemeler hayata geçirilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilecek ve farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik uygulamalar geliştirilecek.
2025’in ikinci çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatı değişen iş gücü piyasası ve yeni esnek çalışma biçimlerine daha uyumlu hale getirilecek. İş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecek.
Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri değerlendirilerek programlar geliştirilecek. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tamamlayıcı bir emeklilik sistemi haline getirilecek ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) standart emeklilik yatırım fonları daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak.
Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri iyileştirilecek. Etkin olmayan istihdam teşvikleri sonlandırılacak ve kadın, genç ve engellilere yönelik teşvikler artırılacak. Sağlık hizmetlerinin finansal sürdürülebilirliği sağlanacak, veri analiziyle geri ödeme kriterleri incelenecek ve ilaç harcamaları etkinleştirilecek.
Sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler yapılacak, sağlık ürün ve hizmetlerinin etkin kullanımı sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilişim sistemleri güçlendirilecek, veri paylaşımı artırılacak ve mali sürdürülebilirlik izlenecek.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)