Kastamonu’da Aile Hekimlerinin Önemi
Türkiye genelinde olduğu gibi Kastamonu’da da aile hekimleri aktif olarak görev yapmaktadır. Son 6 ay içinde 800 bin başvurunun yapıldığı aile sağlığı merkezleri, hem kent sakinlerine hizmet vererek hastanelerdeki yoğunluğu azaltıyor hem de hastaların erken teşhis ve tedavi süreçlerine destek oluyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında hizmete alınan aile sağlığı merkezi uygulaması, kanser taramalarından aşılama işlemlerine, kronik hastaların izlenmesinden gebe ve yaşlı bireylerin takibine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Kastamonu’da da son 6 ayda 800 bin başvurunun yapıldığı aile sağlığı merkezleri, hastanelerin üzerindeki yükü hafifletmektedir.
Kastamonu genelindeki aile sağlığı merkezlerinde son 6 ay içinde gerçekleştirilen taramalarda 13 kişiye meme kanseri, 8 kişiye kolon kanseri ve 9 kişiye de rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğu belirtilmiştir. Bu erken teşhisler sayesinde hastaların tedavi süreçlerine hızla başlanmıştır.
Aile sağlığı merkezlerinde sunulan hizmetler arasında poliklinik hizmetleri, enjeksiyon ve pansuman işlemleri, tetkik ve tahlil hizmetleri ile aile planlaması hizmetleri yer almaktadır. 15-49 yaş arası kadınlar, gebe ve lohusa kadınlar, bebekler ve çocuklar, obezite ile ilgili izlem gerektiren hastalar gibi farklı gruplara yönelik hizmetler sunularak hastanelerin yükü azaltılmaktadır.
2008 yılında hayata geçen aile hekimliği sistemi, Kastamonu’da 53 aile sağlığı merkezi ve 124 aile hekimi ile hizmet vermektedir. İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, aile hekimlerinin kişilerin sağlık problemlerini takip eden ikinci bir destek olduğunu belirtmiştir.
Kastamonu’da son 6 ay içinde aile hekimlerine toplamda 800 bin başvuru yapıldığı bilgisini paylaşan Derdiyok, aile hekimliklerinin koruyucu sağlık hizmetlerini sağlamak amacıyla kanser taramaları ve sağlık danışmanlığı gibi hizmetlerin sunulduğunu vurgulamıştır. Hastalıklardan korunma ve hasta olmadan önce danışmanlık hizmeti almanın önemine dikkat çeken Derdiyok, aile hekimlerinin en yakın sağlık kuruluşları olduğunu ve hastalıklardan korunmanın hastalıklardan daha önemli olduğunu ifade etmiştir.
Karamuklar Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimi Dr. Murat Bulut da hastalara rehberlik hizmeti sunduklarını ve hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtmiştir. Hasta kişileri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirerek sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırdıklarını ifade eden Bulut, aile hekimlerine başvurarak sağlıkla ilgili konularda profesyonel destek almanın önemine vurgu yapmıştır.