1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Antik İran Masa Oyununun Gizemli Kuralları Çözüldü!

Antik İran Masa Oyununun Gizemli Kuralları Çözüldü!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneydoğu İran’da, Şehr-i Sokhta’da bulunan antik bir masa oyunu, 1977 yılında keşfedildi ve uzun yıllar süren araştırmaların ardından bilim insanları tarafından çözülmeye başlandı. Oyun, yaklaşık 4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip ve keşfedildiğinde içinde bir oyun tahtası, 27 taş, 20 dairesel alan ve dairesel şekillerle işlenmiş 4 zar bulunuyordu.

İngiltere’den bir bilgisayar bilimci ve İranlı bir arkeolog, bu antik oyunun olası kurallarını yeniden canlandırmak için bir araya geldi. Oyunun olası kuralları, 50 tecrübeli oyuncu üzerinde test edildi ve oyunun nasıl oynanabileceği konusunda fikir sahibi olundu.

Oyunda kullanılan taşlar, farklı amaçlarla tasarlandı. Yıldız şekilli taşlar “güvenli bölgeler” olarak işlev görürken, koni şeklindeki taşlar rakipleri engellemek için kullanıldı. Oyun tahtası üç bölümden oluşuyor ve oyuncular, zar atarak taşlarını tahtada ilerletiyor ve rakiplerini geride bırakmaya çalışıyor.

Araştırmacılar, bu antik oyunun MÖ 2 bin 600-2 bin 400 yıllarına tarihlendiğini düşünüyor. Aynı döneme ait benzer oyunlar, bölgede masa oyunlarının ne kadar popüler olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmacılar, bu oyunların farklı kültürlerde farklı isimlerle anıldığını ifade ediyor.

Antik İran Masa Oyununun Gizemli Kuralları Çözüldü!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Güncel Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin