Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 belediyeye müsilaj uyarısı yaptı. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nda öne çıkan konular üzerine bir uyarı yazısı gönderildi. Bakanlık, Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmak için belirlenen 22 maddelik eylem planında yer alan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakanlık, 8 Haziran 2021 tarihinde Marmara Denizi’nde başlayan müsilaj çalışmalarını tamamladı ve 7 Temmuz 2021 tarihine kadar deniz temizliğini gerçekleştirdi. Müsilaj afetinin tekrarlanmaması için Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu. Belediyelerden kentsel atık su arıtma tesislerinin ileri arıtmaya dönüştürülmesi için önlem almaları istendi.
Belediyelere 3 yıl içinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurma zorunluluğu getirildi. 10 Haziran 2022’de Çevre Kanunu’na eklenen madde ile belediyeler, belirli süre içinde iş termin planlarını hazırlayıp Bakanlığa sunmak zorunda kaldı. Ayrıca, atık su gelirlerinin yarısının ileri atık su arıtma tesisleri için kullanılması şartı getirildi.
Marmara Denizi Eylem Planı koordinasyon kurulu toplantıları ile belediyelerin ileri arıtmaya dönüşüm süreci takip edildi. Ancak gelinen noktada 22 eylemden sadece 3’ü hayata geçirilemedi ve müsilaj sorunu devam etti. Bakanlık, belediyelere bir yazı göndererek atık su altyapı yatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nun toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Fatma Varank, müsilaj oluşumunun temel nedenlerini açıkladı. Denizdeki sıcaklık artışı, denizin durağanlığı ve artan kirlilik, özellikle azot ve fosfor artışı müsilaj oluşumuna neden olmaktadır. Belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmaması nedeniyle Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılamamıştır.