Sağlık Bakanlığı, sivrisinekler tarafından bulaşan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu hakkında açıklama yaptı. Hastalığın sivrisinek ısırıkları aracılığıyla bulaştığı belirtildi ve ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen virüs, 2024 yılında 6 kişide tespit edildi.
Dünyada her yıl milyonlarca insan, sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü hastalığı da giderek yaygınlaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye’de 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü enfeksiyonu tespit edildi. Hastaların takip edildiği ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan bir viral hastalıktır. Hastalık genellikle mevsimsel olarak yaz aylarında ve sonbaharın erken dönemlerinde görülür. Türkiye’de 2010 yılından bu yana görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edildi. Bakanlık, sürecin hassasiyetle takip edildiğini ve gelişmelerin kamuoyuna duyurulacağını belirtti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Batı Nil ateşine neden olan sivrisineklerden bulaşan ve Türkiye’de yayılmaya başlayan salgın hakkında bilgi verdi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde vakaların yoğunlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, virüsün yaşlılarda ölümcül olabilme riskine işaret etti. Prof. Dr. Yavuz ayrıca, sivrisinekle mücadele için ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin işbirliği yapacağını vurguladı.
Batı Nil Virüsü, tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür ve sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşabilir. Hastalık, yüksek ateş, bulantı ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir ve bazı ağır vakalarda hastalar yarı-koma durumuna gelebilir. Hastalığın belirtileri arasında bu belirtileri yaşayan kişilerin hemen sağlık kuruluşlarına başvurmaları önemlidir.