1. Haberler
  2. Genel
  3. Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Unutulmaz Eserleri

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Unutulmaz Eserleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünlü halk ozanı “Bozkırın Tezenesi” olarak tanınan Neşet Ertaş’ın ölümünün üzerinden tam olarak 12 yıl geçti. Türk halk müziğinin önemli isimlerinden Ertaş, unutulmaz şarkılar olan “Ah Yalan Dünya”, “Gönül Yarası”, “Zülüf Dökülmüş Yüze”, “Niye Çattın Kaşlarını” ve “Mühür Gözlüm” gibi eserlerin yaratıcısı olarak biliniyor.

Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Abdallar (Kırtıllar) köyünde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte İbikli (Çiçekdağı) köyüne taşındıktan sonra, babası Muharrem Ertaş sayesinde müziğe ilgi duymaya başladı. Babasının etkisiyle bağlama çalmaya başlayan Neşet Ertaş, annesinin çamaşır tokacına teli takarak yaptığı bağlama ile müziğe adım attı.

Müziğe olan sevgisi ve yeteneğiyle İstanbul’a giden Ertaş, 1957 yılında ilk plağını çıkardı. Bu plak, içinde “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” türküsünün de bulunduğu bir başarı yakaladı. Anadolu’nun dört bir yanında tanınan bir halk ozanı haline gelen Ertaş, Ankara’ya yerleşerek sanat hayatını burada sürdürdü.

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan Neşet Ertaş, Türkiye’de ve Almanya’da geniş kitlelerce sevilen bir isim oldu. Kendi tarzıyla geleneksel türküleri icra eden Ertaş, “Abdal Müzisyen” ve “Türkülerin Babası” gibi unvanlarla anıldı. 2000 yılında İstanbul’da sahneye çıkarak sevenleriyle buluşan Ertaş, sağlık sorunları nedeniyle müziği bırakmak zorunda kaldı.

Çeşitli ödüller ve sayısız plak ile müzikseverlerin kalbinde taht kuran Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012’de prostat kanseri sonucu hayatını kaybetti. Onun eşsiz eserleri, hala hafızalarda ve halkın dilinde yaşamaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Unutulmaz Eserleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Güncel Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin