Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cep telefonu kullanımının beyin sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi ve sonuçlarını açıkladı. DSÖ’nün yayınladığı rapora göre, uzun yıllardır tartışılan cep telefonlarının beyin kanseri riski üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edildi.
Radyo dalgalarına maruz kalma sorunu, telefon ve kablosuz cihazlara olan bağımlılığımızla birlikte araştırmacıların odaklandığı bir konu haline geldi. DSÖ’nün yaptığı çalışma, cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri arasında bir bağlantı olmadığını gösterdi. Aynı zamanda, cep telefonlarının yaydığı radyasyonun DNA’ya zararlı olmadığı belirtildi.
Araştırma, 1990’ların ortalarından beri yaygın olan cep telefonlarından kaynaklanan beyin kanseri riskini incelemek için gerçekleştirildi. Ancak sonuçlar, cep telefonlarının zararsız düzeyde radyasyon yaydığını ortaya koydu. Avustralya hükümeti ve 10 farklı ülkeden 11 araştırmacının katkısıyla yapılan 63 çalışma incelendi ve cep telefonlarının insan sağlığına zararlı olmadığı sonucuna varıldı.
Cep telefonlarıyla ilgili yapılan araştırmalar, beyin tümörleri, hipofiz bezi, tükürük bezi kanseri ve lösemi gibi hastalıkları inceledi. Ancak yapılan araştırmalar, genel popülasyon içinde cep telefonu kullanımı ile bu tür hastalıklar arasında güçlü bir bağlantı olmadığı sonucuna vardı.
DSÖ, 2011 yılında cep telefonlarının insanlar için potansiyel olarak kanserojen olabileceği uyarısında bulunmuştu. Ancak son yapılan araştırmalar, radyasyonun, gece ışığından ya da diğer faktörlerden kaynaklanan sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ancak kesin bir bağlantı olmadığını gösterdi.
Sonuç olarak, 5G ağlarının henüz yeni olduğu ve bu konuda detaylı çalışmaların yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çalışma yazarları, insanların şu an için cep telefonları konusunda endişelenmesine gerek olmadığını belirtti.