Bilim insanları, evrenin yarı yaşında olduğu döneme ait görüntüler üzerinde çalışırken Dünya’ya 6,5 milyar yıl uzaklıktaki “Dragon Arc” adı verilen bir galaksinin analizini yaptı. Araştırmacılar, uzak galaksideki 44 yeni yıldızı, James Webb Uzay Teleskobu’nun hassas kameralarıyla gözlemledi. Bu yıldızlar, gök cisimlerinin “kütle çekimsel mercekleme” etkisinden faydalanılarak tespit edildi.
“Kütle çekimsel mercekleme” adı verilen doğal bir büyütme etkisi sayesinde, büyük kütleli gök cisimlerinin yoğun kütle çekim alanları arkalarında kalan yıldızların ve galaksilerin görüntülenmesini sağlıyor. Bu durum, uzaktaki yıldızların ışıklarının yüzlerce hatta binlerce defa büyüyerek JWST gibi hassas teleskoplarla tespit edilmesine olanak tanıyor.
Araştırma, evrenin derinliklerinde bugüne kadar bulunan en fazla sayıdaki yıldızın keşfiyle dikkat çekiyor. Durham Üniversitesi’nden bilim insanları, 44 yeni yıldızın 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki “Abell 370” adı verilen bir gökada kümesinin arkasında bulunan “Dragon Arc” galaksisine ait olduğunu belirtti.
Durham Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mathilde Jauzac, evrendeki yıldız oluşumlarının en fazla olduğu “kozmik öğle vakti” olarak adlandırılan zaman diliminde bu gök cisimlerini gözlemlemenin zorluğuna vurgu yaptı. Jauzac, “Dragon Arc”ta keşfedilen “kırmızı süper dev” olarak adlandırılan özel yıldız türünün, çevresindeki yoğun toz nedeniyle standart aletlerle zor görülebildiğini ifade etti.