Ekonomi yönetimi, vergide yeni bir yol haritası belirledi. Bu kapsamda geçmiş dönemde yasalaşan vergi düzenlemesinin sonuçları titizlikle incelenecek ve bu düzenlemelerin bütçeye olan etkileri de dikkate alınacak. Bu süreçte, herhangi bir yeni vergi düzenlemesi yapılmayacak.
Ekonomideki yeni vergi düzenlemesi beklentileri artarken, hükümetten ardı ardına açıklamalar gelmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de yeni ilave vergilerin gündemlerinde olmadığını belirtirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, borsa ve kripto para vergilerinin artık önemli bir konu olmadığını ifade etti.
Hükümetin vergideki yol haritası Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre netleşti. Öncelikle ağustos ayında yürürlüğe giren vergi düzenlemesinin etkileri detaylıca incelenecek ve bu düzenlemelerin bütçeye etkileri titizlikle ölçülecek. Aynı zamanda, kayıt dışılıkla mücadeleye ilişkin alınan önlemlerin sonuçları da değerlendirilecek. Bu süreçte Orta Vadeli Program’da öngörülen düzenlemelerin belirlenmesine de önem verilecek.
Vergi verme alışkanlığıyla ilgili uyum sürecine odaklanacak olan sistemde, yeni vergi düzenlemeleri askıya alınacak ve mevcut düzenlemeler sıkı bir şekilde takip edilecek. Hacmi büyük kalemler belirlenerek, yeni bir vergi kanununa gerçekten ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilecek.
Ağustos ayındaki vergi paketiyle birlikte kurumlar vergisi oranı yüzde 10’a düşürüldü. Beyan edilen hasılat ile mükelleflerin ödediği vergi arasındaki fark yüzde 20’den fazla olan işletmelerin durumu detaylıca incelenecek. Buna ek olarak, çok uluslu şirketlerin vergi oranı yüzde 15’e çekilirken, Yap-İşlet-Devret projelerinden alınan kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi.