Sayıştay’ın 2023 raporları, üniversitelerdeki usulsüzlükleri açığa çıkardı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, 21 üniversitede çeşitli usulsüzlükler tespit edildi. Raporlar incelendiğinde, Erasmus fonlarıyla mobilya alanlar ve fazladan rektör yardımcısı görevlendirenler gibi dikkat çeken detaylara ulaşıldı.
Osmangazi Üniversitesi’nde, döner sermaye işletmesi birimlerinin elektrik ve ısınma giderleri üniversite bütçesinden karşılanmış.
Galatasaray Üniversitesi’nde, Galatasaray Lisesi ile Beyoğlu Kültür ve Sanat Merkezi üniversiteye bağlı. Ancak, bu tarihî ve sanat değeri olan demirbaşların kaydı bulunmamakta ve yapım sözleşmelerinde önceden ödeme yapılmış olmasına rağmen sözleşmelerde belirli hükümler bulunmamaktadır.
Gazi Üniversitesi’nde, kiralama ihalelerine sadece tek firma davet edilmiş ve bazı birimler için muhasebe sisteminden farklı banka hesapları açılmış.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, mevzuatla belirlenen sayıdan fazla rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı görevlendirilmiş. Ayrıca, fazladan görevlendirilen rektör yardımcılarına araç ve oda tahsis edilmiş.
Gaziantep Üniversitesi’nde, beş farklı iktisadi işletme bulunmakta ve kaynakların daha etkin kullanılması için tek çatı altında toplanması önerilmekte. Ayrıca, bu işletmelere ait tesislere ait faturalar özel bütçeden karşılanmış.
İTÜ’de, mevzuatta belirlenmiş olan parasal limitlere uyulmamış ve bazı ihaleler pazarlık yoluyla gerçekleştirilmiş. Ayrıca, İTÜ anıtı ihalesiz bir şekilde yapılmış.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da, son kullanma tarihi yaklaşan ilaçların stok takibi ve iadesiyle ilgili sistemsel sorunlar tespit edilmiş.
İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde, toplam tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek hizmeti alımları doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilmiş ve ihale tutarı belirli eşiğin altına çekilmiş. Bu alımların bir defada açık ihale usulüyle yapılması gerektiği belirtilmiş.
Dumlupınar Üniversitesi’nde, görevde yükselmeye ve ünvan değişikliğine tabi kadrolara sınavsız atamalar yapılmış.
Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, ilanlarda belirlenen ek şartların akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olduğu tespit edilmiş.
Niğde Üniversitesi’nde, yıl boyunca verilmesi gereken dersler yaz ve yarıyıl tatillerinde gerçekleştirilmemesine rağmen ek ders ödemelerine dahil edilmiş.
Yalova Üniversitesi’nde, iki rektör yardımcısının farklı yükseköğretim kurumlarında görevli olduğu belirlenmiş ve bu durum eleştirilmiş.
ODTÜ’de, araç kiralama ihalesinde rekabeti engelleyici hükümlere yer verilmiş.