İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI YÖNETMELİĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan “İşgücü Uyum Programının (İUP) Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmelikle iş arayanların katıldığı programlarda ödenecek günlük net tutar, 566 lira 73 kuruş olarak belirlendi.
Yönetmelikle, özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik detaylı çalışmalar belirlendi. İŞKUR tarafından düzenlenen İşgücü Uyum Programı, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içinde yürütülecek.
ENGELLİ BAKIMI VE AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI DESTEKLENECEK
Yönetmelik kapsamında, engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi, çocuk bakım işlerine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi ve tarımsal üretim uygulamalarının ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi gibi farklı alanlarda destekler verilecek. Ayrıca, ağaçlandırma faaliyetleri, kamusal alanların bakımı ve temizliği gibi çeşitli çalışmalar da program kapsamında değerlendirilecek.
KATILIM ŞARTLARI BELİRLENDİ
İşgücü Uyum Programı’na katılmak isteyenlerde aranacak şartlar şunlar olacak:
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
– İŞKUR’a kayıtlı olmak,
– 18 yaşından büyük olmak,
– Yaşlılık veya malullük aylığı almamak,
– Belirli mesleğe yönelik programlara katılmamış olmak.
BAŞVURU ADRESLERİ VE CEP HARÇLIĞI
Programa başvurular elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Katılımcılara günlük cep harçlığı ücreti de İŞKUR tarafından belirlenecek. Günlük ödeme miktarı belirlenen tutar ile katılım sağlanan gün sayısına göre hesaplanacak. Program süresince katılımcıların sigortalanması da program kapsamında sağlanacak.
İUP UYGULAMA ESASLARI
İşgücü Uyum Programı uygulaması, katılımcı sayısına, yararlanılacak alana ve program süresine göre belirlenecek. Program kapsamında iş arama becerileri ve mesleki eğitimler verilirken, program süresince katılımcılara çeşitli konularda eğitimler sunulacak. Programa katılanların toplam yararlanma süresi en fazla 140 gün olacak.
Sözleşme ve protokol kapsamında belirlenen kurallara uyulmaması durumunda gerekli yaptırımlar uygulanacak. İşgücü Uyum Programı’nın uygulama süresi en fazla 10 ay olacak ve süre sonunda sona erecek. Programa katılan her bir kişiye günlük katılım ücreti 566 lira 73 kuruş olarak belirlendi.