Geçtiğimiz yıl James Webb Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bir galaksi, bir soru işaretine benzemekteydi. Webb son araştırmasında başka bir soru işaretli galaksiye rastladı. Araştırmacılar, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki bir galakside yıldız oluşumunun gerçekleştiği noktaları belirlemek için Webb’in NIRISS cihazını kullandılar.
NASA, Avrupalı ve Kanadalı bilim insanlarıyla birlikte yürütülen bir proje kapsamında inşa edilen kızılötesi teleskop James Webb, MACS-J0417.5-1154 galaksi kümesinde bir soru işaretine benzer bir görüntü yakaladı.
Saint Mary’s Üniversitesi’nden gökbilimci Vicente Estrada-Carpenter, “Galaksilerdeki yıldız oluşumunun zaman ve mekan bilgisine sahip olmak, evrenin evrimini anlamak için son derece önemlidir. Soru İşareti Çifti’nde bulunan her iki galaksi de, muhtemelen iki galaksinin çarpışmasından kaynaklanan gazın etkisiyle birkaç bölgede aktif yıldız oluşumu gösteriyor. Ancak her iki galaksinin de şekli bozulmuş gibi gözükmüyor, bu nedenle etkileşimlerinin henüz başlangıç aşamasında olduklarını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Araştırma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.