Karadeniz’de artan bir nüfusa sahip olan kahverengi kokarcalar, fındık ve kivi gibi tarım ürünlerine zarar vererek bölgede endişe yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu zararlı böceğin kontrol altına alınması için alınması gereken önlemleri sıraladı.
Karadeniz Bölgesi’nde tarımsal ürünlere büyük zararlar veren kahverengi kokarca saldırısı devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, böceğin Karadeniz’i istila ettiğini belirterek, kamu spotlarında “Gördüğün yerde yok et!” sloganı ile konunun çözülmeye çalışıldığını aktardı.
Pehlevan, kokarcanın yörede üretilen fındığın yaklaşık üçte birine zarar verdiğini ve bu zararın önümüzdeki yıllarda artış gösterme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Kahverengi kokarcanın fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzede zarar yapabileceğini söyleyen Pehlevan, “Bu zararlı böcek, en önemli ihracat ürünümüz olan fındık ile birlikte mısır, soya, domates ve biber gibi ürünlere de zarar vermektedir.” dedi.
Kahverengi kokarcanın popülasyonunu kontrol altına almak için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Pehlevan, 2025 yılı itibariyle bu böcek türünden yaklaşık 90 bin dişi olacağını öngördü.
Çözüm önerileri konusunda açıklamalarda bulunan Pehlevan, şu tavsiyelerde bulundu:
– Mücadelede farklı yöntemlerin bir arada kullanılması gerekmektedir.
– Böceğin kışı geçirdiği alanların ilaçlanması önemlidir.
– Mücadele uygulamaları erken ilkbaharda gerçekleştirilmelidir.
– Evlerin çevresine karton kutular yerleştirilerek kokarcaların burada toplanması sağlanabilir.
– Feromon tuzaklarına ağırlık verilmesi gerekmektedir.
– Kimyasal mücadelede ergin ve nimf ilaçlamaları için farklı formülasyonlar kullanılmalıdır.
Pehlevan, ayrıca kimyasal mücadelede kullanılacak ilacın dozajının ve uygulama alanının iyi belirlenmesi gerektiğini, ayrıca doğal düşmanların zarar görmemesi için dikkatli olunması gerektiğini de belirtti.