Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), milyonlarca vatandaşın kredi ve kredi kartı borçları için yapılandırma imkanı sunuyor. Ancak, BDDK’nın kararının detayları, özellikle de yapılandırmanın hangi borçları kapsayacağı konusunda kafa karışıklığı yarattı.
Kararın yayımlandığı tarih ise 26 Eylül olarak belirlendi. Bu karara göre, 26 Eylül’den önce kullandırılan krediler yapılandırma kapsamına alınacak. Ancak, bu tarihten önce anapara veya faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmiş olması gerekiyor. Yani, 26 Eylül tarihinden önce gecikmeye düşmüş krediler yapılandırma kapsamında olacak ve borçlu 1 yıl içinde başvuruda bulunmalı.
Kredi kartlarıyla ilgili ise, asgari ödemenin 26 Eylül’e kadar yapılmamış olması gerekiyor. Yapılandırma sadece 26 Eylül’den önce asgari ödemesi yapılmayan kredi kartları için geçerli olacak. Ayrıca, birden fazla kredi kartı kullanımında toplam borç yapılandırma kapsamında değerlendirilmeyecek.
BDDK’nın aldığı kararın ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankalar, yapılandırmanın detayları konusunda görüşmelerde bulunacak. Önümüzdeki günlerde bankaların yapılandırma süreci hakkında net bilgilere sahip olması bekleniyor.
Yapılandırmayla ilgili merak edilen sorular arasında, 26 Eylül’den sonraki borçların kapsama alınıp alınmayacağı, vadesi gelmeyen taksitlerin yapılandırılıp yapılmayacağı, yapılandırılan kartların açık kalıp kalmayacağı gibi konular bulunuyor.
Kredi ve kredi kartı borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek ve faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Aylık taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırma sonrasında, kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek.
Örneğin, 100 bin liralık borcun 50 bin lirası yapılandırılırsa, kart sahibi kalan 50 bin liralık dilimi kullanabilecektir. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacaktır.