Antarktika’daki Thwaites Buzulu, Küresel Isınmanın Etkileriyle Çöküşün Eşiğinde
Dünya genelinde kutuplardaki buzulların hızla erimesi, Küresel Isınma ile birlikte Dünya’nın ortalama sıcaklıklarının her geçen yıl yükselmesine neden oluyor. Batı Antarktika’daki Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları, buzulun ön kısmında endişe verici bir çatlak keşfettiler. Bu çatlak, sadece beş yıl içinde kırılarak buzulun çöküşüne neden olabilir. Thwaites Buzulu, Büyük Britanya büyüklüğündedir ve Batı Antarktika Buz Tabakası’nın önemli bir parçasını oluşturur.
İngiliz Antarktika Araştırmaları (BAS) araştırmacıları, Thwaites Buzulu’nun yeni ölçümlerini almak için su altı robotlarını kullandılar. Yapılan ölçümler, buzulun ve buz tabakasının 23. yüzyıla kadar tamamen kaybolabileceğini gösteriyor. Eğer Thwaites Buzulu tamamen çökerse, deniz seviyelerinin 65 cm yükseleceği ve büyük alanların sular altında kalacağı tahmin ediliyor.
Thwaites Buzulu, dünyanın en geniş buzulu olma özelliğini taşır. Arktika’daki diğer buzullara oranla daha fazla buz kaybı yaşayan Thwaites Buzulu, sera gazı emisyonlarının azaltılması için acil eylem gerektiğini belirten bilim insanları tarafından incelenmeye devam ediyor. Ayrıca buzulun çökmesi durumunda küresel deniz seviyelerinin metreslerce yükselebileceği ve büyük kentlerin ve ada ülkelerinin risk altında olabileceği vurgulanıyor.
Bazı araştırmacılar, Thwaites Buzulu’nun Batı Antarktika’nın doğal baraj görevini gördüğünü ve buzulun çökmesi halinde diğer buzulları da etkileyerek ciddi bir felakete neden olabileceğini öne sürüyor. NASA JPL’nin 2017 analizine göre, Thwaites Buzulu son 40 yılda en az 600 milyar ton buz kaybetmiş durumda. Bu durum, buzulun ne kadar kritik bir noktada olduğunu gösteriyor. Ayrıca, yapılan yeni araştırmalar Thwaites Buzulu’nun geri çekilmesinin hızlanarak devam edeceğini ve en geç 23. yüzyılda çökebileceğini gösteriyor.