Küresel ısınma, Leeds Üniversitesi tarafından hazırlanan Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri (IGCC) raporuna göre tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu ikinci rapor, 50’den fazla uluslararası bilim insanının katkılarıyla Earth System Science Data (ESSD) dergisinde yayımlandı.
Rapora göre, 2014-2023 döneminde küresel sıcaklık artışı, sanayi öncesi döneme göre 1,19 dereceye yükseldi. Bilim insanları, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınmanın her 10 yılda 0,26 derece arttığını ve tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti.
Bu rekor ısınma oranının temel nedeni yılda 53 milyar ton karbondioksit eşdeğerindeki sera gazı emisyonlarının sürekli yüksek kalması. Dünyanın kalan karbon bütçesi ise 1,5 derecelik sıcaklık artışını sınırlamak için 200 milyar ton olarak hesaplandı. Ancak mevcut hızda devam edilirse, bu bütçenin sadece 4 yılda aşılabileceği uyarısında bulunuldu.
Leeds Üniversitesi Priestley İklim Geleceği Merkezi Direktörü ve IGCC Projesi Koordinatörü Piers Forster, insan faaliyetlerinin küresel ısınmayı hızla artırmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Küresel sıcaklıklar hala yanlış yönde ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor.” dedi.
Forster, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 70’ini oluşturduğunu ve bu emisyonların iklim değişikliğinin başlıca nedeni olduğunu belirtti. Ayrıca, emisyonların azaltılması ve dirençli toplumların inşası gerektiğini vurgulayarak, “Ulaşılacak net sıfır emisyon hızı, küresel ısınmayı kontrol altına alacaktır. 2023’te yaşanan orman yangınları, kuraklık ve sel gibi doğal felaketlerin yeni norm olmaması için harekete geçmeliyiz.” şeklinde konuştu.