M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilen astronomik gözlemevi, Mısır’ın Kafrü’ş Şeyh kentinde yapılan kazılarda bulundu. Gözlemevinin yaklaşık 2 bin 500 yıl önceye dayandığı belirlendi. Mısırlılar, Güneş, Ay ve gezegenlerin hareketlerini izlemek ve göğe bakarak haritalar çıkarmak gibi birçok astronomik çalışmayla dikkat çekiyorlardı.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, gözlemevinin gök cisimlerinin takibini yapmak için kullanıldığını açıkladı. 850 metrekarelik alana sahip olan gözlemevi, doğuya bakan bir girişe sahip. Yapının ortasında bulunan L şeklindeki salonda Güneş’in doğuş ve batış yönlerini gösteren gravürlü taş bir platform bulunuyor.
Arkeologlar, gözlemevinde 4,8 metre uzunluğunda bir gölge saati, ölçüm aleti merkhet ve çeşitli heykeller ile tarihi çanak çömlekler gibi eserler keşfettiler. Gölge saati, Mısırlıların Güneş’in hareketlerine göre zamanı ölçme becerilerini gösteriyor. Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhammed İsmail Halid, keşfin, Antik Mısırlıların astronomiye olan ilgisini ve bilgisini ortaya koyduğunu belirtti.