Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, para politikasının mali politikayı desteklemesi gerektiğini vurgulayarak, bütçe açığını kapatmaya yönelik çalışmalar yapacaklarını belirtti.
MÜSİAD’ın düzenlediği etkinlikte konuşan Bakan Şimşek, dış finansman, enflasyon, konut sektörü ve bütçe disiplini gibi önemli konulara değindi.
Bakan Şimşek’in konuşmasında öne çıkanlar şunlar:
“Dış finansmana erişim sorunu kalmadı”
Türkiye’nin dış finansmana erişim sorunu ortadan kalktı. CDS düşüşü sayesinde yılda 7 milyar dolar dış borç maliyetlerinde tasarruf sağlandı. Kur korumalı mevduatlarda 110 milyar doların üzerinde düşüş yaşandı. Türk Lirası’na olan güven arttı ve TL’nin toplam mevduattaki payı yüzde 30’dan neredeyse yüzde 60’a çıktı. Kredi notumuz artış gösterdi ve bu artış devam edecek.
“Kamuda tasarruf tedbirleri”
Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu taşıt sayısını yüzde 16 oranında azalttık ve personel genişlemesini durdurduk.
“Enflasyon hedefi”
Bütçe disiplinini sürdüreceğiz. Hizmet sektöründeki enflasyonda büyük bir katılık var ve bu durumu düzeltmek zaman alacak. Amacımız enflasyonu bu yıl yüzde 20 civarına çekmek ve gelecek yıllarda tek haneli rakamlara indirmek.
“Bütçe disiplini”
Bütçe disiplini büyük önem taşıyor. Geçen yıllarda alınan tedbirler olmasaydı sonuçlar daha ağır olurdu. Bütçe açığı son iki yılda yüzde 5 civarında seyretti, ideal olarak bu oranın yüzde 3’ün biraz altına düşmesi hedefleniyor.
“Konutta yeni tedbirler”
Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarını sağlamak bu dönemin en önemli önceliği. Kira giderlerinin yüksek olması sebebiyle konut alanına büyük önem verilecek. Depremin etkisinin azalmasıyla kaynaklar konut arzına yönlendirilecek ve kentsel dönüşüme daha fazla kaynak ayrılacak.
“ABD’nin etkisi”
ABD’nin yeni ticaret politikalarının Türkiye’yi de etkileyebileceğinin altını çizen Bakan Şimşek, Çin’in ihracat rotasının değişmesinin bunun bir göstergesi olduğunu belirtti.
“Büyük mükelleflere yakın takip”
Büyük mükelleflerin ve uzun süredir zarar açıklayan mükelleflerin incelenmesine öncelik verildi. 2025 yılında büyük mükellef incelemeleri ve sektörel saha denetimleri öncelikli olacak.
“KOBİ kredilerine öncelik”
Finansmana erişimin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak ve KOBİ’ler kredilerde önceliklendirilecek. Reeskont kredi oranları önemli ölçüde düşürüldü ve gerektiğinde yeniden düzenlenecek.