Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların seyrı ve dünya genelinde enflasyonla mücadele edilirken resesyon riskine ilişkin belirsizlikler, risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Dün, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlediği açıklandı. İsrail’in vereceği karşılığa yönelik tehditler ve İran’ın daha şiddetli bir yanıt verileceği yönündeki açıklamalarıyla birlikte bölgedeki gerilim artmaya devam ediyor.
ABD’de açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı ağustosta 8 milyon 40 bin olarak gerçekleşti, piyasa beklentilerini aştı. İş gücü piyasasında olası bir soğuma endişesiyle, cuma günü açıklanacak istihdam verileri yatırımcıların odak noktasında.
ABD’de ağustosta inşaat harcamaları beklenen artışın aksine yüzde 0,1 azalarak 2 trilyon 132 milyar dolara indi. Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylülde 47,2 olarak gerçekleşti, beklentilerin altında kaldı. Ülkedeki imalat sektöründeki daralmaya işaret etti.
Orta Doğu’da yaşanan gerilim bazı savunma ve enerji şirketlerinin hisselerini olumlu etkilerken, kruvaziyer şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı. Savunma şirketi Lockheed Martin’in hisseleri yaklaşık yüzde 4, Northrop Grumman’ın hisseleri yüzde 3 artarken, kruvaziyer şirketi Carnival’ın hisseleri yüzde 2,5, Norwegian Cruise Line’ın hisseleri yüzde 3 ve Royal Caribbean Cruises’ın hisseleri yüzde 2,3 geriledi.
Para piyasalarında, Fed’in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir indirim yapacağı beklentisi güçlü kalırken, faiz indirimi öngörüsü de devam ediyor. Altının ons fiyatı artarken, petrol fiyatları da Ortadoğu geriliminin etkisiyle yükseldi.
Avrupa borsalarında ise satış baskısı hakimdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,84 düşerken, teknoloji ve otomotiv şirketlerinin hisseleri de değer kaybetti. Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının düşmesi ve imalat sektöründeki zayıflık endişeleri arttırdı.
Asya piyasalarında da genel olarak negatif bir seyir görüldü. Japonya’da yeni başbakan seçimi sırasında işiba Şigeru’nun liderliğe seçilmesinin ardından tüketici güven endeksi beklentilerin altında kaldı. Hong Kong haricindeki Asya piyasalarında risk iştahını etkileyen faktörler devam etti.
Borsa İstanbul’da yaşanan sert düşüşle BIST 100 endeksi geriledi. Dolar/TL kuru yatay seyrederken, analistlerin takip edeceği veriler arasında Euro Bölgesi’ndeki işsizlik oranı ve ABD’de ADP Özel Sektör İstihdamı verileri bulunuyor. BIST 100 endeksinde destek ve direnç seviyeleri belirlenirken, piyasalardaki belirsizlikler risk iştahını sınırlıyor.