Suriye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Palmira Antik Kenti, 2015 yılında terör örgütü DEAŞ’ın saldırıları sonucunda büyük bir yıkıma maruz kaldı. Bel Tapınağı ve Zafer Takı gibi simge yapılar ciddi hasar görürken, diğer birçok yapı da bombalandı.
Rusya’nın desteklediği rejim güçleri, 2017 yılında kenti DEAŞ’tan geri aldı. Suriye iç savaşı öncesinde yabancı turistlerin ilgi odağı olan Palmira, Suriye ekonomisine önemli katkılar sağlıyordu.
Rejimin devrilmesinin ardından bölge halkı, antik kentin yeniden canlandırılmasını umut ediyor. Abid adlı bir Suriye vatandaşı, “Burası tarihi ve eski bir yer. Umuyorum ki burası yeniden canlanır ve turistler tekrar gelmeye başlar” dedi. Başka bir Suriyeli ise daha önce Avrupa ve Orta Doğu’dan turist otobüsleriyle antik kente geldiklerini belirtti.
Suriye’nin orta kesiminde bulunan Palmira Antik Kenti, insanlık tarihinin önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak biliniyor. Roma İmparatorluğu döneminde kervanların geçiş yolu üzerinde Pers İmparatorluğu ve Akdeniz kıyısındaki limanlar arasında yer alan Palmira, Roma İmparatorluğu kontrolü altında bir şehir konumundaydı. “Çölün Gelini” olarak anılan bu eşsiz kent, tarihin önemli dini ve ticari merkezlerinden biri olarak görülüyor. Şam’a 215 kilometre uzaklıkta çölde bulunan kentin tarihi M.Ö. 19. yüzyıla kadar uzanıyor.