Yakın zamanlarda başarıya ulaşan bilim insanları, yok oluşu engellemek için kayıp türlerden alınan DNA örnekleriyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar genellikle genomun tamamını içerebileceği gibi bazen de soyu tükenmiş bir türden alınan genler, yaşayan bir hayvanın genomuna entegre edilebiliyor. Bu sürecin bir parçası olan nükleer transfer ise araştırmacıların, soyu tükenmiş bir türe ait DNA dizisini, yakın akraba bir türden alınan bir yumurta hücresine yerleştirdikleri bir teknik olarak biliniyor. Sonuç olarak ortaya çıkan hayvan, genetik olarak soyu tükenmiş olan türe çok benzer bir yapıya sahip olabiliyor.
Bilim dünyasında ise en az bir başarılı deney kaydedildi. 2003 yılında İspanya’daki bir grup araştırmacı, 2000 yılında soyu tükenen bir Pirene Dağ keçisi alt türü olan bucardo (Capra pyrenaica pyrenaica) için nükleer transfer denemesi yaptı. Bu çalışmanın sonucunda bir bucardo yavrusu dünyaya geldi ancak ne yazık ki sadece birkaç dakika sonra akciğer problemleri nedeniyle hayatını kaybetti.
Nesli tükenen türleri tekrar görebilmemiz için bilim dünyası, son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu gelişmeler sayesinde nesli tükenmiş bazı türleri tekrar görebilmemiz için uzun yıllar beklememize gerek kalmayabilir.