TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece genel sağlık sigortasına ilişkin düzenlemeler ve Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan değişiklikler yürürlüğe girecek.
Aile hekimleriyle ilgili önemli düzenlemeler de getirilen yasayla, aile hekimleri mesai saatleri dışında hastalara karşılığında bakabilecekler. Ancak bazı raporlar artık ücretli olacak. Örneğin, ehliyet raporu için belirli bir ücret talep edilecek. Bu ücretler döner sermayeye aktarılacak.
Aile hekimlerince sunulan hizmetler arasında yer alan akupunktur ve fitoterapi gibi geleneksel tıp tedavileri ücretsiz olacak. Ancak, özel amaçlı raporlar ve yabancılara sunulan hizmetler ücretli olacak. Aile hekimliği hizmetleri, haftada en az 40 saat olacak şekilde belirlenen kriterlere göre ve aile hekiminin talebi üzerine sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde sunulacak.
Hizmetlerden elde edilen gelirler döner sermaye hesaplarına yatırılacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre harcanacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 liraya yükseltildi. SGK, sağlık hizmetlerindeki katılım payını belirli durumlarda yüzde 50 azaltma yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı ise katkı payını 10 katına kadar arttırma yetkisine sahip olacak.