Türkiye, Birleşmiş Milletler’e 1945 yılında üye oldu ve o zamandan beri örgüte önemli katkılar sağlayan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 4 kez geçici üyelik unvanını kazandı.
“DÜNYANIN EN CÖMERT ÜLKESİ”
TRT Haber’e göre Türkiye, Birleşmiş Milletler’in barışı koruma misyonlarında öncü rol oynadı. “Barış İçin Arabuluculuk” ve “Medeniyetler İttifakı” gibi girişimlerin liderliğini üstlendi. Türkiye, Birleşmiş Milletler bütçesine en fazla katkı sağlayan ilk 20 ülkeden biri oldu. 2021 yılında gayrısafi milli gelirinin %0.86’sını insani yardıma ayıran Türkiye, “dünyanın en cömert ülkesi” unvanını aldı.
Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı tahıl krizinde Türkiye, Birleşmiş Milletler ile işbirliği yaparak sorunun çözülmesine liderlik etti. Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını Karadeniz üzerinden sağlayarak milyonlarca ton tahılın sevkiyatını gerçekleştirdi.
İsrail’in Gazze’deki katliamı sonrasında Türkiye, Birleşmiş Milletler toplantılarında ön planda yer aldı. Uluslararası Adalet Divanı’ndaki soykırım davasına müdahil olarak İsrail’in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarını dünya kamuoyuna duyurdu.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi bünyesinde aktif rol oynadı ve 2014 yılında 3 yıllığına konseye seçildi. Ekonomik ve sosyal çalışmalarda yoğun mesai harcadı.
2016 yılında gerçekleştirilen tarihteki ilk Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da düzenlendi. Bu zirve, 10 binden fazla katılımcı ile New York dışında Birleşmiş Milletler’in merkezinin dışında gerçekleştirilen en geniş çaplı zirve oldu.