Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden usta sanatçı Genco Erkal, 86 yaşında hayata veda etti. Erkal bir süredir kan kanseriyle mücadele ediyordu.
Acı haber Erkal’ın sosyal medya hesabından Nazım Hikmet’in “Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın… Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez… Tek hecesiz elveda” dizeleriyle duyuruldu.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın!
Sizi canımda
canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın…
Resimlerdeki kuşlar gibi
dizilip üstüne kumsalın,
mendil sallamayın bana.
İstemez… Tek hecesiz elveda.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sanatçının vefatını sosyal medya hesabından “Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim” paylaşımıyla duyurdu.
Birçok sanatçı ve siyasetçi Erkal’ın vefatının ardından taziyelerini paylaştı. Piyanist Fazıl Say, “Genco Erkal bu sabah vefat etti. En büyük sanatçımızı kaybettik. Başımız sağolsun. Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı… Ondan çok şey öğrendim. Türkiye onunla daha büyüktü…” diye yazdı.
Genco Erkal bu sabah vefat etti.
En büyük sanatçımızı kaybettik.
Başımız sağolsun.
Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı…
Ondan çok şey öğrendim.
Türkiye onunla daha büyüktü…#fazılsay #gencoeekal pic.twitter.com/4dLjpk2LH6
Genco Erkal, 28 Mart 1938’de İstanbul’da, deniz subayı Reşat Bey ve moda tasarımcısı ve terzi Nebahat Erkal’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi İlkokulu’nda yatılı okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Koleji’nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü’nde tamamladı.
Robert Kolej’deki öğrencilik günlerinde tiyatro ile yoğun olarak ilgilendi. Ailesi tiyatroculuk yapmasını onaylamadığı için üniversitede psikoloji eğitimi aldı, tiyatro ile amatör olarak uğraştı. 1957’de amatör bir oyuncu olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.
Erkal, 1959’dan başlayarak Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969’ta vefatına kadar sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.
Gorki, Brecht, Sartre, Weiss, Steinbeck, Havel, Dorst gibi yabancı yazarların yanısıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir türlerinden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.
Çeşitli ödüller kazandığı oyunlar arasında “Aslan Asker Şvayk”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Galileo”, “Yalınayak Sokrates”, “Kerem Gibi”, “Sivas ‘93” ve “Can” sayılabilir. Senfonik konserlerde Prokofiev’in “Peter ile Kurt”, Stravinski’nin “Askerin Öyküsü” adlı yapıtlarını ve Fazıl Say’ın “Nâzım” Oratoryosunu anlatıcı olarak seslendirdi.
Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan “At”, “Faize Hücum”, “Hakkâri’de Bir Mevsim”, “Camdan Kalp” filmlerinin başrolünde oynadı. TRT için Haldun Taner’in ünlü müzikli oyunu “Keşanlı Ali Destanı”nı yönetti ve oynadı. “Pazar: Bir Ticaret Masalı” ve “Prensesin Uykusu” filmlerinde de rol aldı.
En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Tiyatro Yönetmeni olarak farklı yıllarda pek çok ödül kazanan aktör, 1982 ve 1983’te Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal’a layık görüldü.
1993-1998 arasında Paris’te ve Avignon Festivali’nde Fransızca performanslar sergileyen Genco Erkal; Nâzım Hikmet’ten “Sevdalı Bulut”, Philippe Minyana’dan “Où vas-tu Jérémie?” ve Paulo Coelho’nun ünlü romanından uyarlanan “Simyacı” oyunlarıyla uluslararası sahnelerde de rol aldı.