Meclis gündemindeki vergi düzenlemesinin mali etkisi incelendi. Meclis’e sunulan teklife göre, en düşük emekli aylığı 10.000 liradan 12.500 liraya yükseltilecek. Bu düzenlemeyle 3,7 milyon emeklinin aylıkları artırılacak, bu zamın maliyeti ise 33,2 milyar lira olarak öngörülüyor.
Teklife göre, EYT düzenlemesinden faydalanıp çalışmaya devam edenler için işverene sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi sona erecek. Bu adım sayesinde kamu giderlerinde yıllık 13,7 milyar liralık bir azalma bekleniyor. Ayrıca, geçtiğimiz yıl 8.743.000 kişi yurt dışına çıktı ve bu sayı üzerinden yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 500 liraya yükseltilmesiyle 4,3 milyar lira yıllık gelir sağlanacağı tahmin ediliyor.
Teklifte kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25’e çıkarılması öngörülüyor. Bu adımın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirlerinde yüzde 12,5’lik bir artış sağlaması bekleniyor. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenleme ile ilave 70 milyar lira yıllık gelir etkisi öngörülüyor.
Yap-işlet-devret modeli ile kamu özel işbirliği projelerinden elde edilen kazançlar için alınan yüzde 25’lik kurumlar vergisi oranının yüzde 30’a çıkarılmasıyla 557 milyon lira kurumlar vergisi etkisi oluşacak. Ayrıca, çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenlemelerin bütününde 40 milyar lira gelir etkisi tahmin ediliyor.