bu yazıyı bir haber muhabiri gibi yeniden yaz, daha okunaklı olması için paragraflara ayır ayrıca değiştirirken isimleri, sayıları tarihleri, mekanları, belirleyici olabilecek her türlü kelimeyi yazıya dahil et değiştirme.
HABER7
Büyük Birlik ve İYİ Parti’den koptuktan sonra kendi siyasi çizgisini oluşturma kararı alan Yavuz Ağıralioğlu’nun, Türk siyasetinin efsane ismi Necmettin Erbakan’ın izini takip edeceği ifade ediliyor. Ağıralioğlu’nun kuracağı partiye “Anahtar Parti” ismini verip, armasını da anahtar olarak belirlediği kaydediliyor.
Siyasetin anahtar partisi olma hedefiyle yola çıkan Ağıralioğlu’nun 2028 yılında yapılacak genel seçimlerde parlamentoya girip, 2029 yerel seçimlerinde belediyelerde özgül ağırlığa sahip parti konumuna yükselmeyi hedeflediği bildiriliyor.
İttifak siyasetinin hakim olduğu mevcut düzlemde Ağıralioğlu’nun “desteği aranan anahtar parti” konumunda olmak istediği siyasi kulislerde konuşuluyor.
Anahtar Parti’nin ittifak politikaları üzerine yapacağı tesirler veya diğer partilerin bu hamleye yaklaşımının seçim sath-ı mailinde netlik kazanacağı değerlendiriliyor..
Ağıralioğlu, partisinin politikası hakkında daha önce yaptığı açıklamada “Biz 3A ile yola çıkacağız. Akıl, Ahlak ve Adalet.” demişti. Erbakan Hoca’nın Milli Selamet Partisi’nin kuruluşundaki misyonu da “Önce Ahlak ve Maneviyat”tı.
SİYASETTE ANAHTAR DEMEK ERBAKAN DEMEK
Yavuz Ağıralioğlu’nun siyasi çizgisine ana simge olarak belirlediği “anahtar”, Türkiye siyasetinde Necmettin Erbakan ile özdeşleşmiş durumda.
Milli Görüş lideri merhum Erbakan, Milli Selamet Partisi’nin amblemini anahtar olarak sembolize etmişti. Aynı zamanda “1” işaretini oluşturan logo, Erbakan’ın “koalisyon kilitlerini çözen anahtar” olarak başlayıp siyasetin 1 numarasına ilerleme serüveninin anlamlı bir sembolü olmuştu.
Erbakan’ın kurduğu ilk parti Milli Nizam’ın 1 yılda kapatılmasının ardından kurulan Milli Selamet Partisi sırasıyla CHP-MSP Koalisyonu, Birinci Milliyetçi Cephe ve İkinci Milliyetçi Cephe hükümetlerinde kritik görevler üstlenmişti. Tarihi Kıbrıs Barış Harekatı’nın gerçekleştirildiği süreçte Başbakan Yardımcısı olarak MSP lideri Erbakan büyük vazife icra etmişti.
O AÇTIKÇA YENİ KAPILARI KİLİTLEDİLER
Adım adım tek başına iktidara yürüten Erbakan’ın “anahtar” partisi Milli Selamet’in önü 1980 darbesiyle kesilmişti. Ünlü tarihçi Kadir Mısıroğlu’nun da aralarında yer aldığı MSP’nin 33 Genel Kurul İdaresi üyesi hakkında askeri mahkemede dava açılmıştı.
Daha sonra Erbakan ve MSP kurmayları tutuklanmış, Milli Selamet Partisi kapatılmış, bütün mal varlığına el konulmuştu.
AĞIRALİOĞLU’NUN AĞIR İMTİHANI
Siyasi kariyeri boyunca 3 askeri darbeye muhatap olan, 4 kez partisi kapatılıp, 4 defa siyasi yasaklı olarak önü kesilen Necmettin Erbakan’ı rol model belirleyeceği öne sürülen Yavuz Ağıralioğlu’nun risksiz bir yolu takip edip “düzen partisi” mi oluşturacağı, yoksa Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında atılan tarihi adımların yanında yer alıp iz mi bırakacağı merak konusu.
“Anahtar adam” Erbakan, günümüz Türkiye’sini şekillendiren ağır sanayi hamlesi, yerli ve milli teknoloji, yeniden büyük Türkiye, birleşik İslam dünyası gibi hedeflerle siyasette adım adım yürümüştü. Odağına daima Siyonizm’i yerleştiren Erbakan, küresel ve yerel ölçekteki yerleşik düzene cephe almıştı. Aynı zamanda başarılı bir makine mühendisi olan Erbakan, proje bazlı siyaset konusunda Türkiye’de çığır açmıştı.
Ağıralioğlu’nun parti programı, ilkeleri veya öngörülen politikaları hakkında ise kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgilendirme henüz olmadı. Anahtar Parti’nin uzun vadeli stratejileri ve gündemi hakkında açık bir resim sunulmuş değil.
.news-source-inline{margin-bottom: 20px;color: #A1A1A1;font-size: 15px; line-height: 15px;margin-top: 2px;font-family: “Gilroy Black”,sans-serif;} .news-source-inline span { font-family: “Gilroy Bold”,sans-serif; color: #7F7F7F;}
KAYNAK: HABER7