Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) son raporuna göre, 2025 yılına kadar dünya genelinde 170 milyon yeni iş fırsatı oluşacak. Ancak aynı dönemde 92 milyon kişinin işinden olması beklenirken, 2030 yılına kadar toplamda 78 milyon net istihdam fırsatı tahmin ediliyor.
Rapora göre, hızla büyüyen meslekler arasında yazılım ve uygulama geliştiricileri, tarım işçileri, hafif kamyon veya teslimat hizmeti sürücüleri, inşaat ve son kat ustaları, mağaza satış görevlileri, gıda işleme ve ilgili alanlar, araç, minibüs ve motosiklet sürücüleri, hemşireler, gıda ve içecek servis pozisyonları öne çıkıyor. Diğer yandan, kasiyerler, gişe memurları, yönetici asistanları, sekreterler, bina kapıcısı, temizlikçiler, malzeme kayıt ve stok görevlileri gibi meslekler ise hızla azalıyor.
Raporda, iş dünyasının karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin “yetenek açığı” olduğu belirtiliyor. Gerekli becerilerin yüzde 40’ının değişmesi beklenirken, işverenlerin yüzde 63’ü halihazırda yetenek açığını önemli bir engel olarak görüyor. Bu nedenle, 120 milyondan fazla çalışanın orta vadede işten çıkarılma riski bulunuyor.
WEF raporuna göre, Türkiye’de robotik mühendislerin iş gücü piyasasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor. Ayrıca, 2025-2030 yılları arasında en hızlı büyümesi beklenen diğer meslekler arasında yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları da bulunuyor.