Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) işbirliğiyle yürütülen X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu’nun (XRISM) ilk gözlemlerine ulaşıldı. XRISM, galaksilerin hızını ve yapısını incelemek amacıyla tasarlanmıştı.
Yaklaşık 62 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kara deliğin detaylı incelenmesini sağlayan XRISM, ayrıca büyük bir yıldızın “ölümüne” işaret eden süpernova kalıntılarının dinamiğini gözler önüne serdi.
Araştırmacılar, Güneş’ten yaklaşık 30 milyon kat daha büyük kütleye sahip bu kara deliğin etrafındaki maddenin yapısını, hareketini ve sıcaklığını inceledi. Bu kara deliğin çevresinde plazmanın baskın olduğu belirlendi.
Yaklaşık 160 bin ışık yılı ötedeki “N132D” adlı süpernovanın kalıntılarında ve kara delikte plazmanın baskın olduğu ortaya çıktı.
XRISM’in plazmanın yaydığı yüksek enerjili X-ray ışınlarını gözlemlemek için oldukça ideal olduğu vurgulandı. Bu sayede astronomlar, evrenin en güçlü ve türbülanslı bölgeleri hakkında yeni bilgiler edinebildi.
XRISM araştırmacısı Matteo Guainazzi, yaptığı açıklamada, yeni gözlemlerin kara deliklerin çevresindeki maddeyle ilişkisini ve büyük kütleli yıldızların yaşam sürecini anlama konusunda yeni bir bakış açısı sağladığını belirtti. Bu durum, misyonun yüksek enerjili evreni keşfetme kabiliyetini gösteriyor.