Bilim insanları, ultra güçlü bandajlar üretmek için kullanılabilecek yapay örümcek ağı ipeği geliştirdiğini açıklıyor.
Çin’in Nanjing Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada ekip, yeni yara sargılarını test etmek için dejeneratif eklem hastalığı ve diyabetten kaynaklanan kronik yaralara sahip fareler üzerinde denemeler gerçekleştirdi. Sonuçlar, yeni bandajların geleneksel bandajlardan daha hızlı iyileşmeye yardımcı olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, yeni ipek bandajların biyolojik olarak parçalanabilir ve biyouyumlu olduğunu belirtti.
Yıllar öncesine dayanan bir geleneğe dayanarak, örümcek ipeği yara tedavisinde kullanılmıştır; ancak doğal örümcek ipeğinin elde edilmesi zorluklar içermektedir. Ayrıca Cell Press akademik dergisinde yayımlanan 2021 tarihli bir çalışma, doğal örümcek ipeğinin bakteri bulaşma riskini artırabileceğini ortaya koymuştur.
Bu zorluklar üzerine, yapay örümcek ipeği geliştirilerek yeni nesil tıbbi malzemelerde kullanılmaya başlanmış ve son teknoloji olan 3D baskı tekniği ile malzemenin seri üretimi için yeni bir yaklaşım sunulmuştur.
Bu büyük atılımın ardındaki bilim insanları, yapay örümcek ipeğinin seri üretimini sağlayan yüksek verimli bir eğirme planı geliştirdiklerini belirtti.