Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’nden bilim insanları, Alzheimer riski tahmin etme aracı geliştirmek için yapay zeka kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını inceleyecek. İskoçya’daki hastaların on yıldan fazla süren CT ve MRI taramaları NEURii projesi kapsamında incelenecek.
Araştırmacılar, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak görüntü verilerini sağlık kayıtlarıyla eşleştirerek demans geliştirme riskini belirleyebilecek kalıplar arayacak. Demansla yaşayan insan sayısının 2050 yılına kadar neredeyse üç kat artarak 153 milyona ulaşması bekleniyor ve bu durum sağlık sistemleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Demansla ilişkili sağlık ve sosyal maliyetlerin yıllık 1 trilyon doları aştığı göz önüne alınırsa, bilim insanları radyologlara demans riski belirleme ve erken teşhis için dijital araçlar sunmayı hedefliyorlar. Bu araçlar ayrıca demans için daha kesin tedavilerin geliştirilmesine de yardımcı olabilir.
Dundee Üniversitesi’nde yapay zeka ve tıbbi görüntüleme uzmanı olan Prof. Emanuele Trucco, yeni veri setinin nöroloji araştırmacılarına büyük fayda sağlayacağını belirtti. Projenin, demans riskini belirleyen yazılım araçları geliştirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
Proje kapsamında, 6 milyon görüntü, NHS İskoçya tarafından onaylanan sağlık ve sosyal bakım için kamuya açık bir platformda taranacak. Veriler, Scottish National Safe Haven tarafından sağlanan güvenli bir platformda saklanacak.
Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden Prof. Will Whiteley, basit beyin taramalarının demansın daha iyi anlaşılmasına ve yeni tedavilerin geliştirilmesine olanak sağlayacağını belirtti. Şu anda mevcut olan demans tedavilerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Whiteley, daha geniş bir veri tabanı oluşturulması ve yeni tedaviler üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.