1. Haberler
  2. Spor
  3. Gazi Koşusu: Türk Yarışçılığının En Büyük Klasiği

Gazi Koşusu: Türk Yarışçılığının En Büyük Klasiği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilecek olan koşu, saat 17.15’te başlayacak. Üç yaşlı safkan İngiliz atlarının yarış hayatlarında sadece bir kez koşabildikleri, 2 bin 400 metre mesafeli çim pistteki koşuya 22 safkan katılacak. Yarış için şu ana kadar 22’si asıl 2’si yedek olmak üzere 24 safkan kayıt yaptırdı.

Gazi Koşusu’nun tarihçesi, Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1927’de düzenlenmesi istendi. At yarışlarının modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atatürk, fırsat buldukça yarışları hipodromda takip ediyordu. Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu “Neriman”ın 1927 yılında kazandığı ilk Gazi Koşusu’nu Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izledi.

Gazi Koşusu ilk kez 10 Haziran 1927 tarihinde, 2 bin metre mesafede düzenlenirken, birincilik ikramiyesi de 2 bin lira olarak belirlendi. İlk Gazi Koşusu’nu Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu “Neriman” adlı safkan, jokeyi İhsan Atçı ile ilk sırada bitirdi. İlerleyen yıllarda bu önemli koşuyu Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Celal Bayar kazandı. Türk yarışçılığının en büyük klasiği Gazi Koşusu’nun armağanı olan Atatürk’ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından itibaren galiplere verilmeye başlandı.

Gazi Koşusu’nda en iyi derece, “Bold Pilot” isimli safkanda bulunmaktadır. 1996 yılında Özdemir Atman’ın sahibi olduğu “Bold Pilot”, Halis Karataş yönetiminde 2.26.22’lik derece yaparak Gazi Koşusu tarihinde en hızlı safkan olmuştur.

Gazi Koşusu’nu en fazla kazanan jokey, Mümin Çılgın olarak kayıtlara geçmiştir. Mümin Çılgın; “Helene De Troia” (1960), “Apaçi” (1965), “Nadas” (1974), “Dr. Seferof” (1979), “Dersim” (1981), “Uğurtay” (1985), “Hafız” (1986), “Top Image” (1988) ve “Abbas” (1991) ile 9 kez Gazi Koşusu’nu kazanma başarısı göstermiştir.

Türk at yarışçılığının bu önemli koşusunu kazanan safkan, sahibine 13 milyon 500 bin lira ödül kazandıracaktır. Gazi Koşusu’nda birincilik ikramiyesinin 13 milyon 500 bin lira olduğu duyuruldu. Toplamda ilk beşe girecek safkanların kazanacağı ikramiye miktarı 23 milyon 625 bin lira olacaktır. Kazanan tayın sahibi, birincilik ikramiyesine ek olarak kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 20 milyon 967 bin lira gelir elde edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazi Koşusu: Türk Yarışçılığının En Büyük Klasiği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Güncel Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin